Wiecie, że jestem wielką fanką ciasta marchewkowego ?!
Oj jestej, jestem. Tak na prawdę to jedno z moich ulubionych ciast - mocna pierwsza piątka! :)
Na blogu przepis na takie tradycyjne ciasto marchewkowe znajdziecie już od dawien dawna ( TUTAJ ) a dziś dodaję wersję fit.
Mąka owsiana ( bezglutenowa jeśli chcecie ), olej kokosowy, ksylitol, marchew i orzechy - proste składniki prawda ? A i przygotowanie jest banalne, w sam raz an rodzinne pieczenie ;)
Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą ;)
Spróbujcie koniecznie!
Składniki : ( na małą okrągłą blaszkę - 20 cm średnicy )
* 3 jajka,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* 40 g oleju kokosowego, rozpuszczonego,
* 100 g mąki owsianej, wystarczy zmielić płatki owsiane,
* 50 - 60 g ksylitolu,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* szczypta soli,
* 1.5 szklanki tartej marchwi,
* 60 g posiekanych orzechów,
* 8 połówek orzecha włoskiego, do dekoracji,
Przygotowanie :
Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W dużej misce wymieszaj jajka, oliwę i ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
Połącz zawartość obu misek a następnie dodaj startą marchew i orzechy, wymieszaj.
Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż orzechy,
Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść czysty.
Ostudź przed krojeniem.