Dawno nie było tarty No cóż, jak zwykle nadaje się na każdą okazję, więc próbujcie.
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 duży por lub 2 mniejsze
- kilka gałązek natki pietruszki
- mały kubek śmietany 18%
- 1 jajko
- ok. 100 g startego sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny, po czym wylepiamy ciastem dno tartownicy i nakłuwamy je dość gęsto widelcem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C, zostawiamy do ostygnięcia. Dokładny przepis na spód tarty tutaj.
Pokrojonego na półplasterki pora podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone na duże kawałki pieczarki i dusimy do miękkości doprawiając solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, a następnie cały farsz studzimy.
Do chłodnego już farszu dodajemy wymieszaną śmietanę z jajkiem, starty ser, przyprawy i wykładamy na spód tarty. Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut.
Podajemy na ciepło, na zimno, z sosem, bez, jak kto woli