Szybkie, pyszne danie, jeśli ktoś lubi szpinak i czosnek Ja uwielbiam, więc to dla mnie obiad idealny! Ze wszystkich składników wyszło mi około 12 naleśników.
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka ( u mnie 1,5%)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g)
- ok. 100 g fety
- ok. 50 g startego sera żółtego
- 2-3 ząbki czosnku w zależności od upodobań
- 2 spore łyżki masła
- pół łyżeczki przyprawy do potraw (można spokojnie pominąć)
- sól, pieprz
Przygotowujemy ciasto na naleśniki, mieszając wszystkie składniki (dokładny przepis tutaj). Ciasto odstawiamy na kilka minut. W tym czasie zaczynamy przygotowywać farsz.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż szpinak się cały rozmrozi. Dodajemy ser feta (właściwie może być każdy ser twarogowy), rozdrobniony czosnek oraz sól i ewentualnie przyprawę. Podsmażamy kilka minut, na samym końcu dodajemy starty ser żółty, pieprz i sól do smaku.
Naleśniki smażymy już bez tłuszczu, gorące odkładamy pod miskę, dodatkowo nabiorą miękkości. Na gotowe naleśniki nakładamy szpinakowy farsz i zajadamy aż będziemy mieli dość