Święta nadchodzą wielkimi krokami, więc... piaskowa baba wielkanocna! Bardzo chciałam, aby babka była naturalnie kolorowa. Najpierw myślałam o czerwieni, ale stanęło w końcu na wiosennej zieleni i użytej do barwienia zielonej herbacie, której smak dobrze współgra z cytrusami. Babka jest intensywnie cytrynowa, a delikatny smak zielonej herbaty lekko orzeźwia.
Składniki:- 100 g. masła roślinnego
- 100 g. oleju kokosowego
- 200 g. mąki ziemniaczanej
- 70 g. mąki kukurydzianej
- 30 g. mąki ryżowej
- 4 jajka
- 140 g. drobnego, trzcinowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- sól
Przygotowanie:
Masło i olej rozpuszczamy. Cytrynę sparzamy, następnie ścieramy z niej skórkę (tylko żółtą cześć, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Oddzielamy białka od żółtek.
Do rozpuszczonego masła i oleju, dodajemy cukier - miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Ciągle miksując dodajemy pojedynczo żółtka. Do masy wsypujemy trzy rodzaje mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny, miksujemy na jednolitą masę.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto dzielimy na dwie części, w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej części wsypujemy herbatę matcha i miksujemy, aż grudki herbaty znikną.
Ciasto wlewamy warstwami do formy na babkę. Najpierw warstwę cytrynową, później herbacianą i ponownie cytrynową. Warstwy wylewamy delikatnie, aby nie wymieszały się.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 50-55 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - patyczek jest suchy.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jeżeli babka ma być na całą, duża formę trzeba podwoić ilość składników. Moja, przed pieczeniem zajęła mniej niż połowę formy.