Pyszny, prosty, szybki i do tego deser ;) Pod kruszonką mogą znaleźć się dowolne owoce. Bardzo fajnie z kruszonką komponuje się: jabłko ze świeża lub mrożona żurawina, maliny z mięta, jabłka z malinami, czy wiśnie. Kruszonkę robię w proporcjach 2:1:1.
Składniki:• 2 porcja mąki (daję 1/3 mąki ryżowej i 2/3 kukurydzianej)
• 1 porcja zimnego masła
• 1 porcja cukru brązowego/białego lub 1/2 porcji ksylitolu
• maliny, wiśnie, jabłka, żurawina lub inne owoce
• kilka liści świeżej mięty (użyłam ananasowej)
Porcja, to np. 100 g. i tutaj odpowiednio - 200 g. mąki, 100 g. masła, 100 g. cukru/50 g. ksylitoluSposób przygotowania:Mąki i ksylitol wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ścieramy na grubych oczkach tarki, bezpośrednio do wcześniej przygotowanej mąki i ksylitolu. Palcami rozcieramy suche składniki z masłem, do momentu aż powstaną charakterystyczne grudki - kruszonka.
Do naczynek do zapiekania wkładamy owoce - ja w dwóch pierwszych porcjach użyłam wiśni z cynamonem, a w kolejnych malin z posiekanymi liśćmi mięty. Kruszonkę wysypujemy na owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż kruszonka przyrumieni się. Najlepiej smakuje na ciepło, a jeszcze lepiej z lodami śmietankowymi :)