Tak się złożyło, że dodaję dzisiaj drugi przepis z użyciem soczewicy z rzędu... ;) Jednaj tym razem będzie to soczewica zielona, a nie czerwona. Chociaż następnym razem muszę przygotować ten przepis z użyciem właśnie czerwonej soczewicy, bo zielona nie rozgotuje się tak bardzo i zamiast planowanej zupy wyszło mi coś w rodzaju potrawki - jednak wciąż pyszne, sycące i zdrowe. Porcją z tego przepisu mogą porządnie najeść się trzy osoby :) Zachęcam Was do przygotowania tej zupo-potrawki, a gdy przygotuję podobny przepis z użyciem czerwonej soczewicy na pewno i on się tutaj pojawi :)
GĘSTA "ZUPA" Z SOCZEWICY
3 duże porcje
300g zielonej soczewicy
5-6 szklanek wody
marchewka
cebula
400g pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
listek laurowy
pęczek natki z pietruszki
łyżka oleju roślinnego
pieprz czarny, papryka ostra, słodka, wędzona, kurkuma, sól - do smaku (ja nie używam soli :))
Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie przekładamy go garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 40 minut aż soczewica będzie miękka. W między czasie ścieramy marchew na dużych oczkach tarki, kroimy drobno cebulę i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wszystkie warzywa. Do garnka z soczewicą dodajemy podsmażone warzywa, pomidory z puszki i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę z pietruszki, zostawiając trochę do dekoracji. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)