Sezon na
domowe przetwory czas rozpocząć :) Od kilku lat jem tylko
domowe dżemy, te sklepowe ani razu nie pojawiły się w moim domu. Na blogu jest już sporo przepisów na różne dżemy -
>>KLIK<< . Robię je z dwóch podstawowych składników -
owoców i cukru. Nie używam żadnych
żel-fixów które są całkowicie zbędne! Jeśli dżem wydaje się zbyt rzadki dodaję jedynie odrobinę
agaru (tak jak w dzisiejszym :)). Używam zwykłego białego cukru, ponieważ i tak moje dżemy są
bardzo nisko-słodzone, więc odrobina cukru jeszcze nikogo nie zabiła ;) Możecie oczywiscie użyć ksylitolu lub innego ulubionego słodzidła ;)
DŻEM MALINOWY
5-6 słoiczków dżemu
2 kg malin
150-200g cukru (lub do smaku)
1-2 łyżeczki agaru
Maliny myjemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając ok. 1-2h. Następnie dodajemy agar i dokładnie łączymy z dżemem. Do gorących, wyparzonych słoików nakładamy dżem, mocno zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)