Wczoraj dodałam przepis na
masło z nerkowców, a dzisiaj przerabiamy kolejne orzechy na masło! :D Tym razem...orzechy włoskie :) Jeśli wolicie zdecydowane, wyraźne smaki, zamiast łagodnych i delikatnych - to masło jest właśnie dla Was! Jest dokładnie wyraźnie orzechowe, jego smak jest w potrawie dominujący. Co nie oznacza, że nie sprawdza się dobrze jako dodatek do naleśników, porannej owsianki czy jako smarowidło do pieczywa/wafli ryżowych. Wypróbowałam każdą z tych wersji i w każdej smakuje...nieziemsko! Po prostu uwielbiam każde masło orzechowe i przerobiłam na masło już chyba 80% gatunków orzechów! :)
DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW WŁOSKICH
ilość masła zależy do ilości użytych orzechów
dowolna ilość orzechów włoskich (nie polecam mniej niż 300g)
szczypta soli
Połowę orzechów prażymy na patelni (do momentu aż zaczną wydzielać orzechowy zapach - nie spalcie ich!!!). Przekładamy je do misy miksera, dodajemy pozostałe orzechy i miksujemy wszystko do momentu uzyskania tłustej masy o pożądanej konsystencji (im dłużej miksujecie tym masło będzie rzadsze), orzechy włoskie dość szybko puszczają tłuszcz. Pod koniec miksowania można dodać szczyptę soli do smaku. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w szafce (nie ma potrzeby trzymania masła w lodówce - wtedy twardnieje). Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)