Uwielbiam wszystkie orzechy! ♥ A najbardziej lubię je w formie masła orzechowego :) Średni słoik tegoż masła potrafi zniknąć u mnie na prawdę bardzo szybko... :) To już chyba uzależnienie, no nie?
Masło z nerkowców to była miłość od pierwszego spróbowania! Jest niezwykle delikatne, wręcz "śmietankowe", lekko słodkie i bardzo kremowe. Idealnie sprawdza się we wszystkich słodkich daniach, czy jako topping owsianki, ale polecam wypróbować je również w wersji wytrawnej, dodając np. do curry lub innej potrawki warzywnej :)
Nerkowce (inaczej zwane migdałami indyjskimi - wiedziliscie?) są niezwykle zdrowe, dostarczają wielu witamin - w tym potasu (660mg/100g) czy cynku (ok.6mg/100g). Łyżka dziennie to dosłownie zdrowa przyjemność :)
MASŁO Z ORZECHÓW NERKOWCA
ilość masła zależy od ilości użytych orzechów
dowolna ilość orzechów nerkowca (nie polecam mniej niż 300g)
opcjonalnie szczypta soli
Nerkowce przełożyć do misy miksera i miksować do momentu otrzymania tłustej masy o porządanej konsystencji - im dłużej miksujemy tym będzie rzadsze. Jeśli Wasz mikser nie ma dużej mocy róbcie przerwy w miksowaniu aby go nie przegrzać. Masło przechowujemy w zamkniętym słoiku w szafce, nawet przez kilka miesięcy - nie musicie wkładać go do lodówki - nie zepsuje się na 100% :) Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)