Zdrowe ciasto czekoladowe? Jak najbardziej! :) Z magicznym składnikiem jakim jest...
cukinia :o Jednak od razu Was uprzedzę, że jest ona zupełnie
nie wyczuwalna :) Za to nadaje ciastu
wilgotności, dzięki czemu nie trzeba dodawać do niego tłuszczu. Wszystkim domownikom bardzo smakowało i nikt nie wpadł na to, że zawiera ono warzywo :) Poza tym cukinia jest
bardzo zdrowa! Upieczenie czekoladowego ciasta z jej dodatkiem to również bardzo dobry sposób, aby przemycić do naszej diety
wiecej warzyw, a zarazem
błonnika :) Spróbujcie tego ciasta koniecznie! ♥
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
tortownica 20-22cm
400g cukinii
2 średnie, bardzo dojrzałe banany
50g mąki kokosowej
50g mąki gryczanej lub owsianej
50g mąki kukurydzianej
40g kakao naturalnego
100-150g erytrolu
BIOGO.PL (dałam 100g i było średnio-słodkie)
50-100ml mleka roślinnego
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć z wody. Banany rozgnieść widelcem na puree i dodać do cukinii, wymieszać. Następnie do tej samej miski dodajemy erytrol, przesiewamy mąki, kakao i mieszamy. Dolewamy mleko zaczynąc od 50ml i jeśli masa dalej jest sucha dolewamy jeszcze odrobinę, max. do 100ml, masa powinna być gęsta. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy, proszek i sodę i mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o śr. 20-22cm i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*. Pieczemy ok. 15 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy 50-55 minut. Kroimy po ostudzeniu. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)