E N G L I S H B E L L O W , S C R O L L D O W N
Chlebek bananowy to bardzo popularne ciasto. Dlaczego nazywa się chlebkiem, skoro jest słodkie? Chyba przede wszystkim dlatego, że jest pieczone w formie keksowej, przez co wygląda jak bochenek chleba :) Jednak niech nazwa Was nie zmyli - gdyż tak na prawdę jest to ciasto! Słodkie i bananowe <3 Nie wiem dlaczego dopiero teraz dodaję tutaj przepis na chlebek bananowy! Moim zdaniem to jedno z najłatwiejszych ciast do zweganizowania, bo nie trzeba tutaj za wiele kombinować, ponieważ jego bazą są banany, które świetnie zastępują jajka! Jednak wiele osób skarży się, że często z chlebka bananowego wychodzi im zakalec...Dlatego też dzisiaj się z Wami moim ulubionym przepisem na to ciasto, mam nadzieję że go wypróbujecie i Wam posmakuje! <3
BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY
keksówka 18cm długości
2-3 baaardzo dojrzałe (z bardzo dużą ilością kropek) banany - ok. 300g po obraniu
100g mąki gryczanej (lub pszennej w wersji nie-bezglutenowej)
110g mąki ryżowej (lub pszennej w wersji nie-bezglutenowej)
100g erytrolu / ksylitolu / cukru trzcinowego nierafinowanego
120ml mleka roślinnego (najlepiej sprawdza się sojowe)
2 łyżki oleju roślinnego
łyżka lnu mielonego
50g płatków owsianych górskich (w razie potrzeby bezglutenowych)
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
W misce łączymy suche produkty - mąki, len mielony, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy mleko roślinne, olej, ocet jabłkowy i erytrol / ksylitol / cukier trzcinowy nierafinowany i mieszamy. Dodajemy suche produkty do mokrych i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Przekładamy masę do keksówki o dł. 18cm i pieczemy 45-50 minut (do "suchego patyczka") w 170*C. Wyjmujemy z piernika i pozostawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
GLUTEN FREE BANANA BREAD
one 18cm loaf
2-3 medium very ripe bananas (about 300g without skins)
100g buckwheat flour (or all purpose flour if you don't need gluten free version)
110g rice flour (or all purpose flour if you don't need gluten free version)
100g erythritol / xyliol / unrefined cane sugar
120ml plant milk (soy milk works very well in this recipe)
2 tablespoons oil
1 tablespoon ground flaxseed
50g oat flakes (gluten free if necessary)
1 teaspoon apple cider vinegar
1 teaspoon gluten free baking powder
1/3 teaspoon baking soda
In a large bowl, mash the bananas until almost smooth. Stir the wet ingredients milk, oil, apple cider vinegar and erythritol / xyliol / unrefined cane sugar) into the bananas until combined. Stir the dry ingredients (oats, baking soda, baking powder, flaxseed, and flours) into the wet mixture. Stop stirring when there are no flour patches at the bottom of the bowl. Spoon the dough into the loaf pan and spread out evenly. Bake the loaf for 45 to 50 minutes in 170* degrees until lightly golden and firm on top. Place the loaf pan on a cooling rack for 30 minutes. Enjoy! :)