Przy okazji ostatniego przepisu na
sałatowe wrapy pisałam Wam, że polubiłam się z...bakłażanem!
Teraz często wymyślałam różne przepisy z jego użyciem. Kolejnym, po wrapach, był właśnie faszerowany bakłażan. Uwielbiam faszerowaną cukinię, więc pomyślałam czemu by nie spróbowałać nafaszerować bakłażana! Bardzo mi posmakował! Teraz walczy o pierwsze miejsce z faszerowaną cukinią... :) Do środka bakłażana włożyłam
wędzone tofu, które idealnie skomponowało się swoim aromatem z tym warzywem :)
BAKŁAŻAN FASZEROWANY WĘDZONYM TOFU
1 - 2 porcje
średni bakłażan, ok. 300-350g
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka płatków drożdżowych
sól, pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku
Bakłażana przekrajamy wzdłuż i wydrążamy środek, zostawiając po bokach oraz z przodu i z tylu ok. 1 cm odstępu. Wykrojony miąższ z bakłażana drobno siekamy i podduszamy na patelni (polecam dodać trochę sosu sojowego :)). Tofu rozdrabniamy widelcem na drobne okruszki, łączymy z przecierem, natką, płatkami drożdżowymi, następnie dodajemy podduszony środek bakłażana i mieszamy, Doprawiamy do smaku. Wcześniej przygotowane bakłażanowe łódeczki wypełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 30-40 minut, lub po prostu do momentu aż bakłażan będzie miękki (sprawdź widelcem), nie pamietam dokładnie ile czasu zajęło to dla mnie :( Podajemy z ulubionymi dodatkami, może być to ryż/kasza lub sałatka :) Ja wybrałam kiełki :) Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)