Nie ma nic lepszego niż zielone soki. To tak jakby wycisnąć z owoców i warzyw najcenniejsze składniki i zamknąć je w szklance. Ilość korzyści wynikających z picia zielonych soków jest wręcz niezliczona. Dziś postaram się, pokazać Wam kilka najważniejszych przykładów.Zielone soki poprawiają krążenie. Jest to bardzo proste. Zapewniając automatyczny skok energii, krążenie krwi jest lepsze. Ludzie pijący zielone soki regularnie, mogą wręcz " na zawołanie" dodać sobie energii, sięgając po szklankę tego cudownego napoju. Co ważne, nie wszystkie zielone warzywa są niesmaczne. Nie ma się co zbytnio krzywić, tylko sięgnąć po świeży brokuł, szpinak czy sałatę rzymską.Zielone soki dostarczają ogromną ilość składników odżywczych. Dlatego też, aby skorzystać z nich w jak największym stopniu, dobrze jest pić je na czczo. Działa to na podobnej zasadzie jak wszelkiego rodzaju detox. Aby oczyścić organizm, dostarczając mu tylko esencję z natury, zielonymi sokami dobrze jest zastąpić kawę i koniecznie wypić je przed śniadaniem. Dzięki temu składniki odżywcze zostaną szybko strawione i bez zbędnych przeszkód dostarczone do krwi, zapewniając naszemu organizmowi najlepsze odżywienie z możliwych.Świeże zielone soki są bogate w antyoksydanty, natychmiastowo odmładzajace ciało. Trzeba zwrócić jednak uwagę by pić je od razu po przygotowaniu. Jeśli narażone będą na słońce i powietrze stracą wartości odżywcze, a to nie o to w tym wszystkim chodzi. Rozwiązanie jest proste. Albo przygotowujemy zielone soki chwilę przed wypiciem, albo po przygotowaniu przelewamy je do ciemnego naczynia i trzymamy w lodówce maksymalnie 24 godziny. Kolejną cudowną właściwością zielonych soków jest fakt, że wspomagają proces odchudzania. Tak! Wypijane regularnie poprawią nasz metabolizm i pomogą zrzucić kilka ekstra kilogramów. Mam nadzieję, że Was trochę zachęciłam do przygotowywania zielonych soków, na tzw. przed śniadanie.
Serdecznie polecam!
Zielony sok na super moce:
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- 2 duże różyczki brokułu
- 1 pomarańcza
- kawałek świeżego imbiru
- 1 szklanka wody
- 1 jabłko
Szpinak dobrze umyć. Następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać wodę i zblendować na gładki płyn. Imbir obrać i posiekać. Jabłko umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pozostawić w skórce i pokroić. Pomarańczę obrać i pokroić. Brokuł umyć i lekko rozdrobnić. Wszystkie składniki dodać do szpinaku i miksować tak długo, aż całość będzie rozdrobniona i względnie gładka. To jak mocno uda Wam się rozdrobnić sok zależy od siły blendera. Następnie całość przelać przez sitko, dobrze wyciskając miąższ z soku. Najlepiej robić to partiami, tak aby sok się nie przelał. Jeśli wolicie, możecie pozostawić miąższ w środku i potraktować całość jako zielone smoothie. Jeśli jednak odcedzicie, zachowajcie miąższ i potraktujcie go jako super zdrową sałatkę. Przed podaniem schłodzić.