Spaghetti z buraka w połączeniu z soczystym mango, mięsistymi boczniakami i kremowym pesto z awokado to prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela zdrowego odżywiania. Niskokaloryczne danie pełne składników odżywczych, witamin i przede wszystkim .. smaku.
Im jest cieplej tym chętniej sięgamy do lekkich posiłków. Zamieniamy makaron na warzywa i jemy o wiele więcej owoców. Taka już jest naturalna kolej rzeczy. Myślę, że doskonałym pomysłem jest wplatanie do tzw. zdrowej diety tyle smakowych wyzwań ile to możliwe. Dzięki temu nie tylko odkryjemy nowe smakowe krainy, ale też nasze zdrowe odżywianie nabierze nowych kolorów.Jeśli nie znacie jeszcze spaghetti z buraka - to jest ten moment!
Serdecznie polecam!
Spaghetti z buraka z mango, boczniakami i kremowym pesto:
- 300 gramów buraka startego w spirale
- 1 awokado
- 1 serek Arla Apetina grilowana papryka i oliwki
- 1 mango
- 100 gramów słonecznika
- 200 gramów boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej roślinny
Awokado zmiksować z serkiem i obranym czosnkiem. Dodać soli do smaku. Odstawić. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na oleju. Boczniaki pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli. Smażyć razem kilka minut, aż zmiękną i nabiorą koloru. Posolić. Dodać buraki. Smażyć ok. 7 minut, aż spirale stopniowo zmiękną i będą al dente. Także posolić do smaku. Mango obrać i pokroić w kostkę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż zacznie mieć złoty kolor. Spaghetti podawać z nałożonym po środku pesto, kawałkami mango i posypane prażonym słonecznikiem.
Smacznego!