Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Pora zaplanować zdrowe i smaczne dania, które umilą nam wspólne biesiadowanie. Dziś mam dla Was moją wersję ryby po grecku - seler po grecku. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.Seler po grecku to cudowny pomysł na Wigilię, Święta ale także imieniny czy inne okazje. Seler bowiem idealnie imituje rybę, tym bardziej, że gotowany w wywarze z glonów wakame, ma specyficzny rybi zapach i posmak. Duża ilość aromatycznych warzyw zaś sprawia, że całość jest pyszna i zdrowa. Wodorosty wakame to skarbnica zdrowia. Zawierają bardzo dużą ilość jodu, wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i witamin. W szczególności bogate są w witaminy A, C , K i E. Wakame mają także bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety.
Serdecznie polecam!
- 2 duże selery
- 3 marchewki
- 3 laski selera naciowego
- 2 pory
- 2 duże korzenie pietruszki
- 3 łyżki glonów wakame
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 łyżek ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej roślinny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Seler obrać, umyć i pokroić w plastry grubości 2 cm. Następnie każdy plaster przekroić na połówkę. W garnuszku zagotować wodę z bulionem, dodać glony i seler. Gotować kilka minut do miękkości. Kolejno przelać przez sito, zachowując płyn. Odcedzony seler oddzielić od glonów i usmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, z obu stron. Odłożyć na bok. Warzywa umyć i obrać. Pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Na olej, który pozostał po smażeniu selera dodać por i selera. Smażyć chwilkę. Następnie dodać starte warzywa. Zamieszać, dodać sos sojowy, pieprz, paprykę i sól. Smażyć kilka minut. Kolejno dodać pokrojone glony, które zostały nam z gotowania selera, ketchup oraz cały płyn, który pozostał po odcedzeniu bulw. Wymieszać i pozostawić na ogniu co jakiś czas mieszając, tak długo, aż płyn w większości się zredukuje a warzywa będą aromatyczne i miękkie. Na półmisku układać : warstwa warzyw, seler, warzywa, seler, warzywa. Przed podaniem schłodzić.