W prostocie siła i smak. Kilka podstawowych składników, różne tekstury i efekt murowany. Pyszny, zdrowy, idealny. To mój ulubiony sposób na codzienne sałatki. Bez zbędnych dodatków, jedynie świeże, sezonowe produkty. Zawsze działa.
Moja dzisiejsza sałatka mogłaby się nazywać śniadaniowa, gdyż wsunęłam ją na śniadanie. Oczywiście nie całą, ale z wielką przyjemnością. Miałam trochę dość jaglanki z owocami, tostów z miodem czy też kanapek z hummusem. Przyszła porę na moje ukochane kasze. Kasza gryczana zdecydowanie zalicza się do tych bardziej ulubionych, jeśli nie naj. Dzięki temu, że gotuje się szybko (15 minut w zestawieniu z brązowym ryżem, który gotuje się 40 to pikuś! ) nie potrzebujemy dużo czasu na jej przygotowanie. Cudne, super zdrowe i jędrne brokuły, soczysty, słodki pomidor i orzechowy słonecznik i chrupiący szczypior to raj. Raj na talerzu.
Mogłabym tak jeść codziennie, jeśli nie próbowaliście to polecam!
Bardzo pyszne!
Sałatka z brokułami, kaszą gryczaną i prażonym słonecznikiem:
- 200 gramów kaszy gryczanej
- 2 słodkie, duże pomidory
- pęczek szczypiorku
- 1 duży brokuł
- 100 gramów ziaren słonecznika
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuła oczyścić, podzielić na różyczki i także ugotować w osolonej wodzie al dente. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej patelni na złoto, ale uważać by się nie spalił. Szczypior posiekać. Odcedzoną kaszę wystudzić. Dodać do niej brokuła, pokrojone w dużą kostkę pomidory i szczypior. Całość posypać słonecznikiem i wymieszać.
Smacznego!