Lubicie cukinie? Jak uwielbiam. Mogłabym je jeść pod każdą postacią. Zajmują wyjątkowe miejsce w moim sercu. Poza tym pojawiły się już piękne ogrodowe okazy, których aż żal nie wykorzystać. U mnie na obiad dziś przepyszne placuszki. Idealne na każdą okazję.
Do ich przygotowania potrzeba trochę cierpliwości ale wierzcie mi warto! Oj warto. W połączeniu z aromatycznym leczo nie mają sobie równych. Zresztą, nie trzeba ich z niczym łączyć, żeby całkowicie stracić głowę. Aromatyczne, lekkie, piękne. Och!
Doskonale smakują także na zimno, podane jako przekąska. Możecie je łączyć z sosem czosnkowym, z pesto lub ze wszystkim co Wam tylko przyjdzie na myśl.
Serdecznie polecam!
Placuszki cukiniowo - gryczane:
- 2 cukinie
- 100 gramów ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łyżki kaszy gryczanej
- 4 łyżki płatków teff
- 2 łyżeczki mielonej cebuli
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Cukinie umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć z całego płynu. Następnie wymieszać z ugotowaną, odcedzoną kaszą gryczaną, mąką, płatkami teff i przyprawami. Z przygotowanej masy uformować kotleciki, które następnie układać na rozgrzanym oleju. Każdy kotlecik spłaszczać łyżką by powstał placuszek. Smażyć po obu stronach na złoto. Podawać na ciepło.
Smacznego!