Och jak cudownie, och jak wspaniale. Najlepsze bataty na świecie. Dosłownie - Najlepsze! Słodkie z chrupiącą skórką, niesamowicie kremowym i aromatycznym sosem i świeżym, orzeźwiającym szczypiorkiem. Można dla nich z pewnością stracić głowę.
Jeśli chodzi o słodkie ziemniaki to mam do nich ogromną słabość. Lubię w nich wszystko i nigdy mi się nie nudzą. Kilka dni temu jednak, wieczorem, robiąc sobie jakąś super ekspresową sałatkę wymyśliłam sos z masła orzechowego. O matko.. jaki dobry. Od razu pomyślałam o batatach. Pasowałby do nich idealnie.. Tak, pasuje doskonale! Sos z kawałkami orzechów, pachnący pomarańczą.. nie jestem w stanie opisać jakie to smaczne. Dodatkowo, na stole wygląda przepięknie.
Serdecznie polecam!
Pieczone bataty z sosem z masła orzechowego i szczypiorkiem:
- 1 duży batat
- mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sok z 0,5 pomarańczy
- 2, 3 łyżki ciepłej wody
- olej
- sól
Batata umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę naoliwić, posolić i posypać ostrą papryką. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut, lub do miękkości. W międzyczasie przygotować sos. W pojemniku miksera wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, miód, sok z pomarańczy, pstrą paprykę i ciepłą wodę. Zmiksować do gładkości. Upieczone bataty polać sosem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!