Paszteciki z kapustą i grzybami w cieście francuskim to jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie Świąteczne dania. Ich przygotowanie zajmie Wam chwilę a efekt będzie rewelacyjny. Jeśli cierpicie na chroniczny niedoczas możecie przygotować farsz wcześniej zaś cały proces pieczenie zostawić na ostatni moment.
Paszteciki z kapustą i grzybami.. cały dom nimi pachnie. Święta przyszły wcześniej! Powiem Wam szczerze, że uwielbiam zapach suszonych grzybów. Mogłabym się nim odurzać całe dni. Ma w sobie coś takiego, że automatycznie w moim ciele rośnie poziom endorfin. Magia.
Pomimo, że w moim domu jest taka tradycja, że na wigilijnym stole nie ma pasztecików, lecz są pierogi z kapustą i z grzybami, myślę, że bym się szczególnie nie pogniewała, na małą zamianę. Chrupiące ciasto francuskie, aromatyczne nadzienie i do tego czerwony barszczyk z majerankiem i czosnkiem. Coś pięknego.
Bardzo Wam polecam też przepis. Jestem pewna, że będziecie zadowoleni!
Paszteciki z kapustą i grzybami w cieście francuskim:
- 2 opakowania ciasta francuskiego- 1 jajko- ok 500 gramów kapusty kiszonej- 2 cebule- 200 gramów pieczarek- ok. 70 gramów (może być więcej)- 2 ziarenka ziela angielskiego- 2 liście laurowe- sól- pieprz- kminek- olej
Grzyby suszone zalać wodą i moczyć około godziny. Po tym czasie, do garnka przełożyć kiszoną kapustę odciśniętą z soku i zalać wodą z grzybów. Dodać ziele i liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu, aż zmięknie. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na złoto. Posolić. Namoczone grzyby odcisnąć i zmielić w maszynce do mięsa. Następnie zmielić także surowe pieczarki. Zmielone grzyby dodać na patelnię, wymieszać z cebulą i smażyć kilka minut, aż woda z nich odparuje a smaki się połączą. Mocno przyprawić pieprzem. Kiedy kapusta się ugotuje, odcedzić ją, odcisnąć i lekko przestudzić. Posiekać dość drobno i dodać na patelnię do grzybów. Ponownie razem przesmażyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać kminek. Ciasto francuskie rozwinąć i układać farsz wzdłuż długiego brzegu zachowując 3 centymetrowy odstęp surowego ciasta. Po nałożeniu farszu, ciasto zawinąć (pozostawionym brzegiem), docisnąć i odciąć. Postępować tak samo aż do skończenia ciasta. Rulony z ciasta kroić na kawałki ( paszteciki) i każdy z nich smarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C na około 15 minut. Podawać z barszczykiem.