Są takie dni kiedy mamy ogromną ochotę na coś niezwykłego, ale niespecjalnie dużo sił by kombinować z wyszukanymi składnikami i przepisami. Potrzebujemy prostych rozwiązań, które zapewnią efekt wow. Właśnie z takim przepisem przychodzę do Was dzisiaj. Prosty ale nieoczywisty. Za to bardzo, ale to bardzo smaczny.
Przez lata piekąc muffinki przerobiłam już chyba wszystkie możliwe dostępne formuły i przepisy, ucząc się prostej zasady. Najważniejsze aby uzyskać równowagę pomiędzy składnikami mokrymi i suchymi, nie bojąc się eksperymentów. Chodzi o to, że nie potrzeba trzymać się ściśle utartych schematów by upiec dobre muffinki. Nie jest powiedziane, że do ich przygotowania potrzebujemy tylko mleka, jogurtu czy maślanki. Z pewnością sprawdzi się także sok, herbata a nawet.. zupa jabłkowa! Nie tylko nada nad oryginalnego smaku, ale również konsystencja ciasta będzie inna. Wyjątkowa.
Ta sama zasada tyczy się składników suchych. Zamiast wykorzystywać do nich jednego rodzaju mąki, możemy zaimprowizować i na przykład dodając mąkę orzechową, tym samym wzbogacić smak wypieku.
Serdecznie polecam, moje dzisiejsze eksperymenty są naprawdę smaczne!
Muffinki jabłkowe z sosem toffi i owocami:
- 1 zupa jabłkowa Profi
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orzechowej
- 2 jajka
- 50 ml oleju roślinnego
- 50 ml wódki orzechowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- świeże owoce (maliny, borówki, czereśnie, truskawki)
Do pojemnika blendera przełożyć zupę jabłkową, jajka,olej i wódkę. Miksować na gładką masę przez około 2 minuty. W misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Do suchych składników wlać mokre składniki i wyrobić mikserem na gładką masę. Przełożyć masę do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 15 minut. W między czasie przygotować sos toffi. W garnuszku wymieszać mleko kokosowe z cukrem i przyprawą do pierników. Gotować na małym ogniu przez około 15/20 minut, aż płyn zgęstnieje i stanie się lekko ciągnący. Ostudzone muffinki polewać sosem toffi, następnie dekorować świeżymi owocami.
Smacznego!