To chyba jeden z moich najukochańszych sosów do makaronu. Zresztą, pasuje idealnie także do kaszy, czy ryżu. Jest doskonały. Intensywny smak grillowanych warzyw nie równa się z niczym innym. Są aromatyczne, intensywne, wspaniałe!Lubię ten sos za kilka podstawowych walorów. Po pierwsze jest super smaczny. Po drugie prosty - wystarczy wsadzić warzywa do piekarnika zalewając przyprawami. Po trzecie, konsystencję sosu możecie dowolnie zmieniać i dostosować do własnych preferencji. Możecie go jeść nie miksując warzyw, pozwalając im zanurzyć się w naturalnie powstałym sosie, lub wycisnąć upieczony czosnek (który zresztą smakuje jak NIEBO) i większość składników zmiksować. Powstanie wtedy, cudowny gęsty malinowy sos, w którym nieśmiało będą pływały pozostawione fragmenty warzyw. Dodatek świeżej bazylii dopełni ten rozkoszny obraz.
Makaron z warzywami grillowanymi w occie balsamicznym i oliwie swoją głębię zyskuje właśnie dzięki tym dwóm wymienionym składnikom. Ocet balsamiczny, lekko kwaskowy, ale równocześnie słodki i karmelowy i aromatyczna, wspaniała oliwa. Wyobraźcie sobie do tego idealnie smakujący sok z pieczonych pomidorów i kremowy, pieczony czosnek. Na samą myśl mam potężny ślinotok. Założę się, że Wy też.
Także do pracy, serdecznie polecam!
Makaron z warzywami grillowanymi w occie balsamicznym i oliwie:
- 300 gramów makaronu casarecce
- 4 słodkie pomidory malinowe
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 głowy czosnku
- 1 bakłażan
- 50 ml octu balsamicznego
- 75 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka estragonu
- 1,5 łyżeczki mielonej chilli
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- świeża bazylia
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, al dente. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Warzywa umyć. Bakłażan i papryki pokroić w grubą kostkę. Pomidory przekroić na pół, cebulę w ćwiartki. Czosnek, bez obierania przekroić w poprzek, na dwie połówki. Warzywa poukładać w dużym naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Polać oliwą, octem, posypać ziołami - poza świeżą bazylią i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika na około 50 minut, aż warzywa zaczną się karmelizować, gdzieniegdzie brązowiejąc. Po tym czasie wyjąć, lekko przestudzić. Część warzyw zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. Część pozostawić w całości. Upieczony czosnek wycisnąć ze skorupek, skorupki wyrzucić. Dodać makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.