Labneh to cudowny, kremowy serek z jogurtów greckich. Przysmak kuchni libańskiej. Super prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Zamierzałam go zrobić już dawno i już żałuję, że czekałam tak długo.
Tak jak napisałam Labneh przygotowujemy z jogurtów greckich. Nie wymaga on jednak od nas prawie w ogóle pracy. Wystarczy przelać jogurty na sitko wyłożone gazą i odczekać kilka dni, aż nabierze idealnej konsystencji. Mówiąc o idealnej konsystencji mam na myśli cudownie kremową, tłuściutką strukturę serka, który wręcz rozpływa się w ustach.
Istnieje mnóstwo sposobów wykorzystania serka Labneh w kuchni. Możemy go jeść na słodko, z miodem i sezamem, dodawać do dań wytrawnych lub marynować w ziołach i oliwie - tak jak zrobiłam to ja. Ta konkretna forma przygotowania serka jest najbardziej pracochłonna ale wierzcie mi - warto. Zresztą, zdjęcia mówią same za siebie. To w pierwszej kolejności je się oczami.
Serek ma zwartą strukturę, więc nie rozpadnie się w trakcie marynowania. Równocześnie rozsmarowany na chrupiącej kromce, świeżego chleba będzie prawdziwym rarytasem. Jeśli tak jak ja lubicie niezwykłe smakołyki, a wciąż żyjecie w niedoczasie - to jest przepis w sam raz dla Was.
Serdecznie polecam!
Kulki labneh marynowane w oliwie:
- 4 duże jogurty greckie
- sól
Do marynowania:
- zioła wedle uznania ( u mnie tymianek, majeranek, czosnek, słodka papryka, wędzona papryka, świeżo mielony pieprz, curry )
- dobrej jakości oliwa z oliwek ok. 400 ml
Sito wyłożyć podwójnie gazą i ustawić na misce. Na gazę wylać jogurty greckie,lekko posolić i zawinąć. Co jakiś czas odlewać z miski serwatkę. Można ją wykorzystać do przygotowania koktajlu, lub wypić samą. Wstawić do lodówki na 4 dni. Codziennie odlewać serwatkę i dociskać gazę. Po 4 dniach serek powinien być zwarty, kremowy i gęsty. Można go jeść od razu lub przygotować marynatę. Jeśli chcemy zrobić z niego kulki przygotujmy sobie olej i łyżeczkę. Przed nabieraniem serka łyżeczkę moczymy w oleju, dłonie także. Z serka formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy w wybranych przez nas przyprawach. Obtoczone kulki układamy w słoju z szerokim otworem i zalewamy oliwą. Wstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie kulki są idealnie zamarynowane.