Jajka nadziewane to prawdziwy rarytas. Można je przygotowywać na wiele różnych sposób, dzięki czemu nigdy nie zdążymy się nimi znudzić. Pyszności. Przygotowane tradycyjnie będą idealne by zaspokoić podniebienia naszych Babć i Dziadków, zaś w wersji fusion zasmakują największym smakoszom i osobom rządnym odkrycia nowych smaków.
Ja bardzo często eksperymentuje z jajkami. I powiem Wam szczerze, że chyba jeszcze nigdy nie zdarzyło się tak, abym była zawiedziona efektem końcowym. A wcale nie jestem wielbicielką jajek. Nie przepadam zbytnio za czystą jajecznicą na maśle.. smakuje mi zaś o niebo bardziej, kiedy powkrajam do niej pęczek pietruszki, szczypior, pomidora i co tam jeszcze mam pod ręką. Byle było zielone i było warzywem. Ale taki już mój urok.
Z jajkami na twardo mam podobnie. Za zwykłymi nie przepadam, ale nadziewane odbierają mi mowę.
Bardzo Wam polecam takie prywatne kulinarne odkrycia. Możecie poszaleć ze składnikami, a równocześnie znaleźć swój własny prywatny smak.
Miłego dnia!Spróbujcie także lekko pomarańczowych jajek z awokado albo kotletów jajecznych z orzechami
Jajka nadziewane suszonymi śliwkami:
- 5 jajek
- 1 cebula
- 6 suszonych śliwek
- 2 łyżeczki majonezu
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo i przełożyć do zimnej wody do ostudzenia. Następnie obrać i przekroić na połówki.Cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie. Lekko posolić. Śliwki także pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Przesmażyć kilka minut. Popieprzyć do smaku. Następnie z połówek jajek wyjąć żółtka, połączyć z cebulką, majonezem i śliwką. Zmiksować przez chwilę, do połączenia składników, ale tak by masa nie była całkiem jednolita. Spróbować i w razie co posolić czy popieprzyć. Z masy łyżeczką formować nadzienie do wydrążonych białek. Dekorować natką pietruszki.
Smacznego!