Właśnie przed chwilą, u mnie za oknem spadł pierwszy śnieg. Nie należał on do jakiś specjalnie intensywnych i pięknych ale zawsze. Płatki utrzymały się przez kilka sekund więc zaliczam punkt. Jak to zwykle bywa wraz ze śniegiem przyszedł chłód. I to nie byle jaki. Jest zimno jak diabli. Pora na deser.
Czy Wam też na chłód, smutek i niepogodę pomaga słodkie? Pytanie retoryczne.. jasne, że tak. Na mnie jeszcze podobnie działa ostre, ale tym razem postawiłam na punkt pierwszy. Deser, po którego zjedzeniu czujemy kopa energetycznego i jesteśmy porządnie nasyceni. Kasza jaglana i płatki owsiane z kakaem i orzechowymi ziarnami kakaowca to jest coś! A dodajmy do tego jeszcze miodowo pomarańczowy, słodki sos i truskawki. Co Wy na to? Czujecie motyle w brzuchu?
Serdecznie polecam!
Jaglano-owsiany deser czekoladowy z truskawkami i pomarańczowym sosem :
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 1 szklanka dużych płatków owsianych
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu/syropu z agawy
- mrożone truskawki
- 1 pomarańcza + 1 łyżka miodu
- 1 łyżka prażonych ziaren kakaowca
Kaszę jaglaną przepłukać, połączyć z płatkami, kakao i cukrem waniliowym, zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu. Kiedy masa spęcznieje dość często mieszać by nie przywarła do dna. Gotować aż kasza będzie miękka. Dodać miód, wymieszać. Lekko przestudzić i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do niej ziarna kakaowca, wymieszać. Przygotować sos. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód i dobrze wymieszać. Przestudzoną masę nakładać do kubeczków. Na wierzch układać mrożone truskawki, zalać sosem pomarańczowym. Przed podaniem schłodzić.