Jutro Tłusty Czwartek. Ulubiony dzień mojego Męża. Pączki, faworki, tłuste ciasteczka.. Hmm.. fajnie by było, gdyby nie fakt, że nie wolno! Nie wiem, czy uda mi się go jakoś upilnować, ale próbę podejmę. W razie co zrobiłam zapas zdrowych smakołyków, które może choć trochę pomogą w utrzymaniu łakomstwa na wodzy.Dziś mam dla Was przepyszne owsiane batoniki z karobem, imbirem i marchewką. Nie zawierają cukru - skutecznie zastępuje go dojrzały banan, jajek ani mąki. Batoniki te, są także całkowicie pozbawione orzechów (których niestety nie mogę jeść) i masła. Słodkie, sycące, zdrowe. Mają w sobie coś wyjątkowego. Chyba chodzi o chrupkość marchewki z ostrością imbiru. Czekoladę i kakao zastąpiłam karobem, mączką z drzewa świętojańskiego, który to naturalnie jest lekko słodki. Z podanej porcji wychodzą dwie średniej wielkości keksówki, czyli około 20 batoników. Och ile to jest jedzenia! Ile podjadania, ślinienia się, mlaskania.
Batoniki te to doskonałe rozwiązanie dla dzieci, szczególnie niejadków sięgających jedynie po słodycze. Dzięki tym batonikom zaspokoją swoje pragnienie cukru ( choć w rzeczywistości, cukru zupełnie nie zawierają) a dodatkowo wzbogacą organizm o niezbędne składniki odżywcze.
Bardzo polecam!
Jeśli zaś macie ochotę na inne ZDROWE słodycze na Tłusty Czwartek, zwróćcie uwagę na:
- Bezglutenowe Pączki bez drożdży- Zdrowe Batoniki bez cukru z żurawiną- Jaglane Kulki Mocy
Jeśli zaś wybieracie TRADYCYJNE smakołyki, zapraszam poniżej:- Pączki najlepsze - Kruche rogaliki z konfiturą- Muffinki kokosowe z Nutellą
Batoniki owsiane karobowo - imbirowe bez cukru:
- 4 czubate łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 250 gramów bezglutenowych płatków owsianych
- 4 łyżki syropu z agawy/ klonowego
- 2 dojrzałe banany
- 1 marchewka
- 1 łyżka płatków Teff
- 3 łyżeczki karobu
- 2 łyżeczki imbiru
W rondelku rozpuścić olej kokosowy z syropem z agawy. Do ciepłego oleju dodać płatki owsiane, karob, płatki Teff i imbir. Dokładnie wymieszać. Banany rozgnieść widelcem, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Banany i marchew dodać do płatków i dobrze wyrobić. Dwie duże keksówki wyłożyć folią spożywczą, zostawiając zapas po obu stronach, który posłuży do zawinięcia batoników. Na folię wyłożyć masę owsianą, po połowie na keksówkę. Dokładnie ugnieść łyżką i wygładzić brzegi. Zawinąć wystającą folią, by batoniki były szczelnie okryte. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie wyjąć i ostrym nożem pokroić podłużne prostokąty. Przechowywać w lodówce.