Tradycyjna staropolska zupa wielkanocna czyli żurek. Jak sprawić by był doskonały? Przygotuj własny zakwas na żurek, to podstawa. Należy to zrobić dziś, najpóźniej jutro. To zupełnie proste. Kilka prostych składników i kilka minut pracy gwarantuje dosk...
Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie. Wielkanoc zbli...
Już za chwilę Święta Wielkanocne. U mnie co roku pojawia się żurek przygotowany na prawdziwym zakwasie. Smak świątecznego żurku jest niepowtarzany i najlepiej smakuje w Wielkanoc. Dlatego tę zupę przygotowuję na domowym zakwasie. W wielu miejscac...
W sklepie wpadł mi oko zakwas taki z mąki żytniej i dodatkiem czosnku. Od razu nabrałam ochoty na mocno mięsny żurek, a by było mniej tradycyjnie ziemniaki zastąpiłam białą fasolą. Trzy dni jadłam tyle mi wyszło
Święta Wielkanocne zbliżają się już wielkimi krokami i najwyższa pora by nastawić zakwas na żurek. Nic tak nie smakuje jak żurek na naturalnym żytnim zakwasie. Ostatnio dowiedziałam się że zakwas na żurek robi się z mąki żytniej, a zakwas na barszcz bi...
Jak dla mnie nic nie równa się ze smakiem domowego żurku. Przygotowanie zakwasu to dosłownie 2 minuty i czekanie kilka dni i mamy swój domowy pyszny zakwas. Od jakiegoś czasu większą uwagę zwracam na to, co jest napisane na opakowaniach produktów kupow...
Żurek to przepyszna zupa. Świetnie rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Wiadomo, że do dobrego żurku potrzebny jest porządny zakwas i uczciwy wędzony boczek oraz biała kiełbasa i opcjonalnie jajo na twardo co kto lubi. Jednak najważniejszy jest be...
Już nie pamiętam, kiedy ostatnio próbowałam żurek, z pewnością było to wieki temu kiedy jeszcze jadałam mięso. W okresie świąt wielkanocnych w moim domu zwykle przygotowywano barszcz, a żurek zdarzał się jedynie gościnnie. Niedawno podczas wizy...