Tagine z kurczaka gości na moim stole regularnie, odkąd wróciłam z Maroka kilka lat temu. Choć na miejscu przede wszystkim jedliśmy wołowinę i od razu się zauroczyłam w tamtejszych smakach, to właśnie wersja z drobiem z dodatkiem kiszonych cytryn podbi...
Z dużą przyjemnością przechodzę do kolejnej już recenzji inspirujących zdrowych produktów. Moda na naturalne składniki nabiera rozpędu i osoby szukające zdrowych alternatyw mają upragniony wybór.Czym jest dzisiejszy produkt? Firma znanego doktora dość ...
Tagine z kurczaka inspirowany marokańską kuchnią i aromatyczne wino z Izraela Yarden Gewurztraminer. Moich wakacyjnych kanonów kulinarnych ciąg dalszy.Letnie smaki zawsze kojarzą mi się z naszymi wojażami po świecie, a na dodatek dzisiaj moja naj...
Kto nie zna cudownych właściwości oleju arganowego? Nie od parady nazywany jest "Złotem Maroka". Ja uwielbiam używać go w kuchni ;) ale to tylko jedno z jego zastosowań.Bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, ma silne właściwości an...
Mam nietypowe hobby - z zagranicznej podróży zawsze muszę przywieźć jakieś danie gotowe. Ciekaw jestem jak te wszystkie "zupki w proszku" dostosowują się do lokalnego kolorytu. Z ostatniego pobytu w Granadzie przywiozłem harirę, zupę podawaną w okresie...
Wielkanoc za nami, mamy prawie wiosnę ;), więc czas na nowe smaki koktajlowe!Dziś zaprasza marchewka, pomarańcza, banan i cynamon :).Składniki:- 1 kubek świeżego soku z marchwi- 1 obrana pomarańcza- 1 banan- 1/4 łyżeczki cynamonu- 1 ł...
Dziś robię sobie i Wam wycieczkę do Maroka. Wstąpimy na pyszną sałatkę z kuskusem i ciecierzycą i wracamy do domu. Sałatka z kuskusem i ciecierzycą z Maroka przepis z Filozofii Smaku składniki na 3-4 porcje: ok. 170g (szklanka) kaszy kuskus ok. 40g (1/...