Ostatnio trochę zaniedbałam moje "Jadło i czytadło", nawet nie zauważyłam, że to już przeszło milion odwiedzających korzystało z moich przepisów! Dziękuję za wszystkie komentarze, polubienia, udostępnienia, dziękuje za Was - moich kulinarnych Czytelnik...
Pomidorowa ze świeżych pomidorów, ze słodką śmietanką, z miodem, świeżą bazylią i czosnkiem. Najlepsze na letnie obiady i nie tylko. Zupę można podawać tradycyjnie z ryżem lub makaronem, lub bagietką zapieczoną z mozzarellą. 1 litr zm...
Jeżeli pomyślimy o pierogach z grzybami, to zapewne mamy na myśli tez grzybami leśnymi i kapustą. Owszem są pyszne, ale te z boczniakiem i kaszą bulgur w niczym im nie ustępują. Równie aromatyczne i równie pyszne, no i zdrowe bo kasza bulgru jest...
Przygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort możemy przechowywać nawet 2-3 dni.U mnie zjadany jest natychmiast, ale ...
Wiosenne zupykuszą młodymi warzywami,zapachem świeżych ziół i żywymi kolorami. Kiedy więc na sklepowych półkach i straganachpojawią się zdrowenowalijki warto z nichugotować zupę.Aby była bardziej treściwa i sycąca, d...
Sezon szparagowy trwa, więc chciałabym przełamać rutynę w postaci szparagów z wody i przygotować coś innego, czyli sałatkę. Dodatek tuńczyka, świeżego ogórka, pomidora, szpinakui jadalnych bratków sprawia, że sałatka zasługuje na miano królowej w...
Ciasto szpinakowe ze świeżego szpinaku to obowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki...
Sushi... czyli nie taki diabeł straszny jak go malują. To było moje pierwsze sushi i tak mi się spodobała zabawa z nim, że zapewne nie ostatnie. Oczywiście nie użyłam surowej ryby, bo nie jestem do nie przekonana dlatego idealnie sprawdził się tu puszk...
To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam i jaką zrobiłam. Na jej sukces składa się sos -sos nie byle jaki, bo pochodzi z jednej z poznańskich restauracji. Wykorzystuje go do wielu potraw i zawsze się sprawdza. Dla ...
Jeżeli znudziła się Wam fasolka po bretońsku, to proponuję przygotowanie jej na sposób włoski. Mnie smakiem przypomina trochęnaszą tradycyjną grochówkę, jednak to zupełnie inne danie, bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smakczosn...
Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje niecoinaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacznajlep...
Dla niektórych nie ma świąt bez jajka, dla innych bez szynkiczy żurku, a ja odkąd spróbowałam to cudo twierdzę, że nie ma świąt bez paschy. Zawsze sobie wyobrażałam, że pascha to taki sernik na zimno, nic bardziej mylnego. Prawdziwy ser, żółtka,...
Te ciasteczka są obłędne, po pierwsze dlatego, że ciasto jest mega kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach, po drugie słony karmel jest niebiański, kto nie próbował ten niech żałuje. ok. 2 szklanek słonego karmelu z tego przepis...
Ze słonym karmelem pierwszy raz zetknęłam się jedząc amerykańskie ciasteczka z Biedronki. Uwielbiam je! Gdy zaczęłam szukać w niezawodnym Internecie okazało się, że słony karmel od dawien dawna króluje na kulinarnych blogach. Użyłam pierwszego lepszego...
To jedno z lepszych dań jakie ostatnio jadłam. Przepis znalazłam gdzieś w Internecie izrobiłam jedokładnie z wytycznymi, jednak ostateczny smak jakoś wydawał mi się ciągle płytki. Po dodaniu miodu i papryki chili danie nabrało charakt...
Często wegeteriańskie pasty przygotowywałam z fasoli lub grochu, tym razem ciecierzyca bardzo miło mnie zaskoczyła swoim smakiem. Jest przepyszna, odpowiednio przyprawiona, podana ze świeżym pieczywem jest obłędnie pyszna. 150 g czerwonej c...