Mało kto wie, że zamiast kupować puszkowane mleko kokosowe niewiadomego pochodzenia, można w prosty sposób przygotować je w domu. Można uzyskać je przez zmielenie kopry (białego miąższu wypełniającego środek kokosa) lub namoczonych w ciepłej wodzie wiórków kokosowych.
Na powierzchni kokosa znajdują się 3 wgłębienia. Jedno z nich daje się rozwiercić ostro zakończonym nożem. Przez tę dziurkę możemy wylać sok, który znajduje się wewnątrz kokosa. Zachowujemy sok, aby później nasze mleko miało bardziej kokosowy smak. Rozbijamy orzech kokosowy, po czym wyskrobujemy całą koprę. Wrzucamy ją do stojącego miksera, takiego do przygotowywania koktajli. Wlewamy dwie szklanki wody oraz sok pozyskany z kokosa. Całość miksujemy, po czym przelewamy przez gazę lub sitko do drugiego naczynia. Raz wyciśniętą koprę wrzucamy ponownie do miksera i zalewamy jedną szklanką wody. Miksujemy i powtarzamy czynności. Ilość użytej wody zależy od tego jak gęste ma być mleko używane do Waszej potrawy.
Jeśli używamy do tego suchych wiórków kokosowych, należy moczyć je chwilę w ciepłej wodzie przed zmiksowaniem.