Czemu łoś? Jak byłam mała zawsze tak mówiłam na łososia i tak już zostało :) Dziś odsłona maślana i paprykowa, idealna kiedy jeszcze łosia skropimy sokiem z cytryny. Ja użyłam masła czosnkowo – ziołowego ale wszystko zależy od waszych upodobań.
Składniki na 2 filety (po ok. 150 g):
- 2 filety z łososia
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki wędzonej węgierskiej papryki
- 1-2 łyżeczki świeżego lub suszonego koperku
- 1,5 łyżeczki masła ziołowego
- 2 łyżeczki oleju (jedna do smażenia druga do przypraw)
- sól
- kawałek cytryny
Przygotowanie:
W misce mieszamy olej z przyprawami. Smarujemy mieszanką filety z łososia i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy filety. Czas smażenia zależy od grubości ryby, zazwyczaj jest to nie więcej niż 2 minuty na stronę. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy masło i polewamy nim rybę. Zdejmujemy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego :)