Pikantna i aromatyczna, bardzo prosta zupa krem z kukurydzy. Jedna z moich ulubionych, ze względu na wyrazisty smak i idealną, bardzo gęstą konsystencję. Świetna na rozgrzanie, najlepiej smakuje z grzankami :-)
Składniki :
- 3 kolby kukurydzy lub 2 puszki
- 2 małe cebulki (albo 1 duża)
- 3 średnie ziemniaki
- masło (kawałek, do podduszenia kukurydzy)
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz, curry, zioła prowansalskie, imbir (doprawić do smaku wg uznania)
- ulubione pieczywo do grzanek
Kukurydzę obrać, ziarenka włożyć do garnka i poddusić na maśle ok. 10 min.
Przygotować bulion. Obrać ziemniaki i cebulę, pokroić w kostkę.
Wlać bulion i dodać warzywa. Gotować ok. 20-25 min, doprawić do smaku. W międzyczasie przygotować grzanki, podawać jeszcze gorące :-) Smacznego!