Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże ćwiartki z kurczaka (ponad 0,5kg)
- 25 dag boczku (jeśli jest tłusty, to pomińcie podgardle)
- 25 dag podgardla
- 15 dag wątroby
- 5-6 dużych marchewek
- 2 jajka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- sucha bułka
- szklanka mleka
- suszone śliwki
- suszona żurawina
Bułkę zalewamy mlekiem. W czasie, kiedy będzie chłonęła mleko zajmujemy się przygotowaniem mięsa i wywaru. Mięso (łopatkę, boczek i podgardle) kroimy na małe kawałki (takie, które wygodnie nam będzie zmielić), zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do garnka dodajemy też kurczaka i obrane marchewki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Czas gotowania to około 2 godzin. Na samym końcu, tuż przed wyłączeniem palnika należy zanurzyć wątrobę w mięsnym wywarze, całość wystudzić.
Po wystudzeniu mięsa oddzielamy kurczaka od kości i dwukrotnie mielimy mięso (wątrobę również), marchewkę i nasączoną bułkę. Jeśli tak przygotowana masa jest za sucha (powinna być lepka i dość rzadka), należy dolać do niej wywaru z gotowania mięsa. Za suchy pasztet będzie się kruszył po upieczeniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet przed upieczeniem powinien być lekko za słony. To zapewni nam idealny smak po upieczeniu. Po doprawieniu pasztetu dodajemy 2 jajka, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek.
Wypełniając foremki należy ugniatać masę, tak aby w trakcie pieczenia nie zgromadziło się powietrze przy dnie. Po zapełnieniu foremki można upuścić foremkę na blat, tak aby pozbyć się powietrza z wnętrza. Suszona śliwka czy żurawina są doskonałym dodatkiem do pasztetu.
Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez około 90 minut (można sprawdzać patyczkiem, tak jka przy pieczeniu ciasta). Przez pierwszą godzinę pieczemy go pod przykryciem (do tego celu używamy folie aluminiową), następnie zdejmujemy ją, aby zrumienić wierzch pasztetu. Wykonanie jest bardzo proste. Najważniejsze, to aby wybrać świeże, ładne mięso i ugotować je do miękkości. Smacznego!