Dobrze jest od czasu do czasu zjeść porządny stek. Może być w postaci jednego kawałka mięsa lub pokrojony, jako dodatek do jakiegoś dania. Tak jest właśnie w tym przypadku. Stek z rostbefu jest tylko jednym z elementów tworzących pyszne fajitas. Pozostałe to kolorowa papryka, czerwona cebula, kolendra, sos jogurtowy i jalapeños. Warto wypróbować takie połączenie, bo wszystkie składniki są łatwo dostępne, a jednocześnie efekt wydaje się naprawdę niecodzienny. Soczyste mięso, pikantna papryka i aromatyczna kolendra owinięte w pełnoziarnistą tortillę to jest to ;)
Fajitas z paprykąi stekiem z rostbefu- 2 łyżki soku z limonki- 1 łyżeczka chili w proszku- 1 stek z rostbefu (250g)- 1/2 czerwonej papryki- 1/2 żółtej papryki- 1 czerwona cebula- szczypta soli- 1/2 łyżeczki ostrej papryki- 100g jogurtu naturalnego- 1 łyżka posiekanej kolendry + kilka całych gałązek - 2 pełnoziarniste tortille - kilka plastrów marynowanej papryki jalapeño 1) Wymieszać sok z limonki i chili, dodać stek i zamarynować.
2) Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w paski papryki, cebulę pokrojoną w plastry,sól oraz ostrą paprykę i podsmażać parę minut, od czasu do czasu mieszając.3) Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć stek po 5-6 minut z każdej strony,soląc go z obu stron, po czym zdjąć z patelni i odstawić na kilka minut.4) Wymieszać jogurt z kolendrą.5) Na dużej patelni podgrzać tortille.6) Rozłożyć na nich paprykę, stek pokrojony na ukos w plastry,sos jogurtowy, kolendrę i paprykę jalapeño i podawać.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal