Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
In cooking we trust
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
188
Kategorie
136
Żytni makaron z kurczakiem i grzybami
Pełnoziarnisty żytni makaron robi różnicę. Wnosi do dania wyrazisty, mocny smak i ciekawą konsystencję. Z soczystym mięsem, delikatnym sosem i aromatycznymi grzybami tworzy pyszną całość. Dla zaostrzenia warto posypać wszystko szczyptą chili w płatkach...
In cooking we trust
Mięsne
,
Makaron i kluski
,
Grzyby
Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym i batatami
Przedstawiam świetny przepis na efektowne, ale proste danie - smażoną pierś kaczki z sosem porzeczkowym i puree ze słodkich ziemniaków. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad, na którego przygotowanie nie ma się ochoty tracić zbyt wiele czasu...
In cooking we trust
Mięsne
,
Bataty
Czarne risotto z cytryną i łososiem
Atrament z mątwy wykorzystywałam do tej pory tylko do makaronu, więc pora na risotto. Oczywiście w takim wydaniu również świetnie się sprawdza, zwłaszcza w połączeniu z cytryną i rybą lub owocami morza. Wszystkie te składniki nawzajem podkreślają...
In cooking we trust
Ryż
,
łosoś
,
Cytryna
,
Rybne
Socca z pastą z sardeli
Na przepis na soccę, czyli prowansalski naleśnik z mąki z ciecierzycy, trafiłam w książce Rachel Khoo "Mała francuska kuchnia". Od razu spodobało mi się zwłaszcza połączenie jej z pastą z sardeli - wyrazistą i aromatyczną. Socca przygotowywana jest też...
In cooking we trust
Bezglutenowo
,
Ciecierzyca
,
Placki
,
Francja
,
Rachel Khoo
Placuszki migdałowo-kakaowe
Kolejna odsłona zdrowych, bezcukrowych placuszków, które są tak samo smaczne, a może i lepsze od tradycyjnych. Tym razem połączyłam mielone migdały i kakao, a gotowe placki podałam z dżemem wiśniowym, który pasuje do nich idealnie. Są niezwykle s...
In cooking we trust
Placki
,
śniadaniowo
,
Migdały
,
Kakao
Tortilla z chorizo i batatem
Po przepisach umieszczonych na blogu łatwo się zorientować, że jestem fanką chorizo. Dlatego niedawno przygotowałam hiszpańską tortillę z jego dodatkiem oraz batatami zamiast zwykłych ziemniaków. Efekt był niesamowity. To przepyszne, szybkie danie z ni...
In cooking we trust
Bataty
,
Chorizo
,
Jajka
Hummus z boczniakami
Hummus to świetna przekąska, ale może być też samodzielnym daniem. Np. w połączeniu z boczniakami, podsmażonymi z boczkiem i czosnkiem, stanowi pyszną całość. Wszystko świetnie do siebie pasuje i tworzy subtelną kompozycję różnych smaków i tekstu...
In cooking we trust
Ciecierzyca
,
Grzyby
Zupa à la "zupka chińska"
Zup błyskawicznych nie zdarzyło mi się jeść od bardzo dawna, ale gdy przygotowywałam szybką zupę z kurczakiem, chińskimi warzywami, pastą curry i miso, od razu przypomniał mi się charakterystyczny smak pewnego ich rodzaju. Przypadkiem skomponowałam zdr...
In cooking we trust
Mięsne
,
Szybko
,
Makaron i kluski
,
Zupy
Kanapka z pastrami i serem
Od dawna miałam ochotę na kanapkę z pastrami. Kiedy już udało mi się je kupić, połączyłam je z razowym żytnim chlebem, serem edamskim i musztardą. Wyszło świetnie! Prosto, ale bardzo smacznie. Kanapka jest chrupiąca i wyrazista, polecam :)Kanapka z pas...
In cooking we trust
Szybko
,
Kanapki
Placuszki kokosowo-dyniowe
Kolejny przepis na placuszki śniadaniowe z wykorzystaniem mąki kokosowej. Tym razem z dodatkiem purée z dyni i cynamonu. Delikatne, wilgotne, sycące i zdrowe. Są świetne od razu po przyrządzeniu, ale też na zimno, przez co idealnie nadają się do ...
In cooking we trust
Placki
,
śniadaniowo
,
Dynia
Gęsty likier czekoladowy
Już dawno po świętach, ale coś po nich pozostało - przepis na gęsty likier czekoladowy. Bardzo prosty do przygotowania, a jednocześnie efektowny i pyszny. Jest aromatyzowany domowymi esencjami: cynamonową i migdałową, ale można zastąpić je wanili...
In cooking we trust
Czekolada
,
Desery
,
Napoje
Chili z batatami i czarną fasolą
Chili to danie idealne na rozgrzanie się zimą - pikantne i sycące. Szczególnie popularne jest chili con carne, z mieloną wołowiną, papryką i czerwoną fasolą. Mimo że bardzo je lubię, częściej eksperymentuję z innymi wersjami (niedawno z chorizo i kukur...
In cooking we trust
Mięsne
,
Fasola
,
Bataty
,
Ostro
Kuroneko (Łódź)
Zachęcona dobrymi opiniami, odwiedziłam niedawno restaurację Kuroneko ("Czarny kot"). Od kilku miesięcy prowadzona jest przez dwie Japonki wraz z mężami na Piotrkowskiej 217, w nowej pofabrycznej strefie, w której powstaje coraz więcej lokali.Zac...
In cooking we trust
Restauracje
,
Łódź
,
Japonia
Czarny makaron z sardynkami
Uwielbiam makaron z dodatkiem sepii. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze świetnie wygląda. Wspaniale sprawdza się np. w połączeniu z anchois i sardynkami, których smak podkreśla, dając wyjątkowy efekt umami. Przepis idealny na szybki obiad z niewielu ...
In cooking we trust
Szybko
,
Makaron i kluski
,
Rybne
Parfait chałwowe
Parfait to francuski mrożony krem na bazie śmietany, jajek i cukru. Przygotowałam podobny deser, ale z trochę innych składników i dodałam do niego chałwę z pistacjami, której smak jest wyraźnie wyczuwalny. Całość jest mało słodka i świetnie smaku...
In cooking we trust
Desery
,
Lody
,
Pistacje
Piernik z czerwoną fasolą
Na święta odmianą od tradycyjnego piernika może być wersja z czerwoną fasolą. Jest prosta i szybka, a ciasto wychodzi wilgotne i równie aromatyczne jak oryginał. Nie zawiera tłuszczu ani dużej ilości cukru, dlatego kolejne kawałki można jeść bezkarnie ...
In cooking we trust
Fasola
,
Ciasta
,
Dietetycznie
,
świątecznie
←
Poprzednia
3
4
5
6
7
Następna
→