Bardzo prosty w wykonaniu tort. Słodki, idealny do kawy :)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem winnym. Dodać do białek i zmiksować.
Na końcu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec ok. 40 min w 160-170 stopniach.
Składniki na krem budyniowy:
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
10 łyżek cukru
7 łyżek mąki
1 cukier waniliowy
aromat waniliowy
200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować. Drugą połowę mleka zmiksować blenderem z budyniem, cukrem i mąką. Dodać do gotującego się mleka i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeśli zrobią się grudki, można zmiksować budyń blenderem. Przykryć i odstawić do ostudzenia.
Dodatkowo:
400 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
ew. śmietan fix
kakao do posypania
Składniki na poncz: 1/2 kubka czarnej herbaty, 3 łyżki cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu
3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
3-4 dojrzałe banany
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Skropić przygotowanym ponczem.
Dolny blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Banany pokroić na plastry i ułożyć na dżemie. Biszkopt umieścić znowu w obręczy tortownicy.
Przygotować krem: miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu oraz aromat i cukier waniliowy.
Na banany wyłożyć gotowy krem. Przykryć drugim blatem.
Ubić śmietankę z cukrem i ew. dodać śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kakao.
Tort schłodzić przez noc.
Smacznego!