Chleby żytnie na zakwasie z natury są w smaku trochę kwaskowate, dlatego lubię je załagodzić np. dodatkiem twarogu albo mleka. Tym razem zachęcam do spróbowania przepisu na mleczny chleb żytni na zakwasie!
Wymarzył mi się żytni chleb na zakwasie. Z natury są one dosyć kwaskowate, lubię ten smak, ale chętnie go przełamuję słodkim dodatkiem. Dlatego tym razem postanowiłam wzbogacić go o karmelizowany słonecznik i płatki migdałowe. Zamiast wody, do ciasta d...
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasieTo jest naprawdę wielo ziarnisty chleb ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co m...
Składniki: 150 g zakwasu 250 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej 30 g maku 30 g sezamu 30 g ziaren dyni 30 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli 300 ml letniej wody Wszystkie składniki łączymy ze sobą ...
Mąka żytnia z natury ma lekko orzechowy posmak. Idąc tym tropem postanowiłam dodać do ciasta na chleb pszenno-żytni na zakwasie odrobinę masła orzechowego z kawałkami orzeszków. Wyszło bardzo smakowicie
Koniec roku zbliża się wielkimi krokami i muszę przyznać, że moim największym tegorocznym, kulinarnym zaskoczeniem jest domowy wypiek chleba ; ) Wcześniej przechodziłam obok tego tematu obojętnie, obecnie mam już w planach przetestowanie kolejn...
Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany, bo najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba. Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i ...
To mój pierwszy chleb z wykorzystaniem mąki orkiszowej i od razu bardzo mi zasmakował. W dodatku nie wymaga dużo pracy, jedynie czasu. Nie trzeba przygotowywać wcześniej zaczynu, sam wyrasta, więc jest naprawdę bezproblemowy. Warto jeszcze zwrócić uwag...