O kuchni indonezyjskiej wiem niewiele. Potrawy, które znam i próbowałem, mógłbym wymienić na palcach jednej ręki. Jednak wśród nich znajduje się jedna z moich ulubionych — satay, czyli grillowane szaszłyki (zwykle z kurczaka) serwowane z obłędnym sosem...
Książę Henryk się wreszcie ożenił z amerykańską aktorką, której na tę okazję wyszukano arystokratyczne korzenie wśród królów angielskich, a tym samym uczniono z niej daleką krewną swego męża. Poszukajcie dobrze w biografiach swoich przodków, a z pewnoś...
Przepadałam. Jak kamień w wodę. Myślałam, że czerwcu zasypię Was masą przepisów na pyszne, piękne i apatyczne letnie jedzenie, a tym czasem niemal zniknęłam. Ech Ile to już razy moje wyobrażenia o życiu rozmijały się z rzeczywistością? Mi...
Smak smażonych boczniaków, niewiele różni się od smaku typowego schabowego. Mój syn, miłośnik kuchni polskiej dopiero po chwili zorientował się, że zamiast mięsa je grzyby, a taka zamiana to dobra odmiana. Do tego dobra, kontrastowa sałatka i sos...
Może to nieco dziwne, że w Dzień Niepodległości przychodzę do Was z tajskim jedzeniem, a może wręcz przeciwnie. W końcu w ten właśnie dzień szczególnie mocno powinniśmy promować otwarcie na inne kultury. Powinniśmy pokazywać, że Polska to przyjazne mi...
Tajowie do swoich sałatek dodają cienkie paseczki mięsa, ryb lub owoców morza. W wersjach wegetariańskich i wegańskich podobną rolę spełniają grzyby lub ser tofu. Sosy zazwyczaj są bardzo ostre, z dodatkiem pokruszonych fistaszków, płatków chili lub sz...
Wczoraj wrzuciłem przepis na sos do potraw satay. Dziś sama potrawa. Nietypowa, tajska wersja w odróżnieniu od typowo indonezyjskiej - z wieprzowiny. Marynata jest genialna i dzięki niej mięso idealnie komponuje się z gęstym dipem :)Kuchnia tajska: sat...
Sos orzechowy satay smakuje świetnie z kurczakiem, innymi mięsami czy gotowanymi warzywami. Jest popularnym dodatkiem do potraw w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Wietnamie, wykorzystywany jest także w kuchni chińskiej i holenderskiej. Głównymi składn...