Lekka, delikatna a zarazem sycąca zupa z awokado i chili. Zupa jest prosta w przyrządzeniu, zawiera ona kilka składników i jest dosyć pikantna. Awokado jest owocem posiadającym niesamowite właściwości odżywcze. Awokado to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i białka – Często ten fakt jest omijany ale awokado zawiera największą ilość białek w porównaniu do innych owoców. Mikroskładniki obecne w awokado to potas, a także witaminy z grupy B i witamina E.
Awokado jest dosyć kaloryczne dlatego najważniejsze jest to aby spożywać ten owoc w umiarze.
Awokado często kojarzy nam się z guacamole. Zupa może być kolejną alternatywą użycia awokado w swojej zbilansowanej diecie. Zupę najlepiej jest spożyć w przeciągu kilku godzin, gdyż awokado może się utlenić.
1 – 1 1/2 filiżanki wody lub bulionu
2 całe i 1/2 awokado
Duży ząbek czosnku
1 mała cebula
Sok z 1 lub 2 limonek
Papryczka chilli ( dowolna japanelo lub czerwone chili ) – według uznania
Świeża kolendra około 4 łodygi
Świeża pietruszka około 3 łodygi
Sól
Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwi podsmażamy czosnek, papryczkę chilli i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do czasu, aż cebula zmięknie.
Do blendera wlewamy wodę, awokado, podsmażoną zawartość patelni, limonkę, pokrojoną świeżą kolendrę i pietruszkę. Wszytko blendujemy w food procesorze.
Zblendowaną zupę przelewamy do garnka, solimy i lekko podgotowujemy ( zupy nie należy długo gotować, gdyż wysoka i długa obróbka termiczna może spowodować gorzki smak awokado).