Sycąca sałatka z zieloną soczewicą i pieczarkami nadająca się jako danie podczas lunchu lub kolacji. Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w witaminy z grupy B jak również i fosfor, żelazo czy magnez. Dodatkowo soczewica to doskonałe źródło białek roślinnych. Sałatka zawiera także pietruszkę, która jest źródłem witaminy C i pieczarki, które są małokaloryczne i obfite w selen i miedz. Sałatka jest zdrową alternatywą posiłku, gdyż można ją przyrządzić dzień wcześniej a następnego dnia zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Do sałatki należy dodać odrobinę białego mięsa z kurczaka , indyka lub wołowiny – wtedy mamy pewność, że zjadamy wszystkie potrzebne aminokwasy, budujące enzymy, kości, mięśnie, układ odpornościowy, krew i błony komórkowe.
1/2 filiżanki ugotowanej soczewicy
Pół średniej cebuli
Pieczarki ( według uznania)
Sok z 1/2 – 1 małej cytryny
2 ząbki czosnku
Pietruszka ( według uznania)
Sól, pieprz i pieprz cayenne
Rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną cebule – podsmażamy ją do czasu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pieczarki i zmiażdżone ząbki czosnku. Lekko doprawiamy solą i pietruszką.
Soczewice gotujemy według instrukcji na opakowani. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pieczarki z cebulą. Mieszamy razem z solą, pieprzem, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.