Warto jest spożywać pieczywo, makarony, kasze które zawierają pełne ziarna, bo gdy wybieramy produkty pełnoziarniste dostarczamy organizmowi błonnik ( znajduje się w łusce czyli otrębie; minimalne rekomendacje do spożycia to 25 gram dla kobiet i 38 gram dla meżczyzn; dzienne spożycie błonnika nie powinno przekraczać 50 gram ), witaminy, minerały ( znajdujące się w zarodku zboża; szczególnie witaminy z grupy B, selen i magnez) a także i inne aktywne substancje takie jak fenole czy lignany. Spożywanie około 170 gram pełnoziarnistych produktów może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowalności na raka jelita grubego ( dieta bogata w pełnoziarniste produkty i znikoma w ziarna oczyszczone może zmniejszyć ryzyko tego typu nowotworu przez około 21% – American Institute of Cancer Research ). Dodatkowo spożywanie większej ilości produktów pełnoziarnistych może przyczynić się do obniżenia cholesterolu; a także może obniżyć ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia i nowotwory; tym samym też może zmniejszyć ryzyko śmiertelności która czasami jest konsekwencją tych o to dolegliwości ( udowodniono to w metaanalizie badań perspektywicznych kohorta opublikowanego 14 czerwca 2016 roku – badanie: Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer.
Przykłady Produktów Pełnoziarnistych: quinoa, kuskus, kasza gryczana, kasza jęczmienna, płatki owsiane, farro, bulgur, amaratus, brązowy ryż, dziki ryż, czerwony ryż, mąki pełnoziarnista( razowa, żytnio razowa), chleb razowy,
Jak liczyć porcję pełnoziarnistych produktów:
Zgodnie z zaleceniamy minimalne spożycie produktów zbożowych to 170 gram/ na dzień (6 oz.) z czego co najmniej połowa czyli 85 gram (3 oz.) powinna być pełnoziarnista (wartość ta jest jednak zależne od wielu czynników w tym płuci, wieku, stylu życia i stanu zdrowia osoby; sportowcy zazwyczaj potrzebują większe ilości węglowodanów; kobiety zazwyczaj mniej niż mężczyzni; najmniejsza wartość spożycia produktów zbożowych to 85 gram (3 oz) dla kobiet i około 113 gram ( 4 oz.) dla mężczyzn; warto jest też spożywać conajmniej 170 gram produktów pełnoziarnistych niż 85 gram )
Jak liczyć spożywane porcje ? – jedna porcja produktów zbożowych czyli około 28 gram ( 1 oz) jest równa:
- 1 kromce chleba
- ½ filiżance ( miarce cup) ugotowanego makaronu
- ½ filiżance ( miarce cup) ugotowanej owsianki
- ½ filiżance ( miarce cup) quinoa
- ½ filiżance ( miarce cup) ugotowanego ryżu
- 1 filiżance ( miarce cup) płatków śniadaniowych
- około 5 pełnioziarnistych krakersów
- 2 kromki chrupkiego pieczywa typu WASA
- 3 filiżanki ( miarki cup) popcornu
*** Gdy kupujemy gotowe chleby czy inne produkty zbożowe powinniśmy sprawdzać listę składników używanych do produkcji wybranego przez nas produktu – musimy pamiętać o tym, że pierwszy składnik jest obecny w największej ilościach dlatego najlepiej jest wybierać chleb, płatki śniadaniowe wytwarzane ze składników pełnoziarnistych a unikać częstego kupowania produktów obfitujących w składniki refinowane czyli te zawierające zboża oczyszczone.