Niedawno zebraliśmy z działki nasze pierwsze kabaczki. Uwielbiamy sezonowe warzywa, są pełne niesamowitego aromatu, pełne witamin...zawsze kojarzą nam się z czasami dzieciństwa. Krem z kabaczka jest niezwykle aksamitny i delikatny w smaku. Składniki
1 kabaczek2 marchewki1 cebula1 łyżka masła szczypiorekgałka muszkatołowasól, pieprz
Przygotowanie
Marchew kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy.
Kabaczka obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Warzywa dusimy pod przykryciem na maśle.
Po 15 min zalewamy wrzątkiem (1,2 l) i gotujemy pod przykryciem kolejne 15 min. Następnie studzimy i blendujemy.
Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.