Bywają w życiu takie chwile, kiedy trzeba zjeść coś lekkiego, rozgrzewającego nasz żołądek. Na pewno przyda się do tego taka zwiewna zupa jarzynowa. Nie dość, że szybka, to na dodatek smaczna i przynosi ulgę w trudnych momentach.
Składniki
- 500 g ulubionego makaronu (u nas nitki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 łyżka masła
- 1,5 l wrzątku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- świeży lubczyk
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na rozgrzanym maśle z dodatkiem liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kwadrans na średnim płomieniu. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie gotujemy makaron.
Zupę podajemy gorącą z makaronem i posiekanym lubczykiem.