Żebroczka jest zapiekanką, podobną do baby ziemniaczanej. Nazwa potrawy pochodzi od słowa żebrok, czyli żebrak. Chodził on po domach i zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja <3
Składniki
2 kg ziemniaków500 ml mleka 3,2%200 g kaszy jęczmiennej300 g boczku1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżka majerankusól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane).
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę.
Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy.
Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.
Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C.