Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak <3 OMG <3 no i oczywiście coś na szybko trzeba było zrobić. Tak to jest w dzisiejszym świecie...brak czasu, doba za krótka. No na upartego wiadomo, obgotowanie kapusty zajmuje czas...ale można wtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;)Składniki
200 g makaronu świderki250 g kapusty kiszonej2 liście laurowe150 g pieczarek1 łyżka masła250 g surowego wędzonego boczku1 łyżka smalcu (opcjonalnie)maggimielony kminekpieprz czarny mielony
Przygotowanie
Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle.
Boczek kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu.
Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając.
Do smaku doprawiamy maggi, kminkiem i pieprzem.