Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3Składniki
500 g makaronu spaghetti2 cebule2 łodygi selera naciowego2 marchewki 200 g boczku surowego500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego50 ml oliwy z oliwek400 ml czerwonego półwytrawnego wina100 ml passaty pomidorowejoregano500 ml bulionu wołowego120 ml śmietanki 30%sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu.