Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. No i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej ulubionej ryby.
Składniki
125 g makaronu chow mein250 g filetu z dorszasos sojowysos ostrygowy1 łyżka cukru palmowego2 łyżki mąki4 łyżki oleju sezamowego3 łyżki oleju rzepakowego250 g mieszanki chińskiej1 ząbek czosnku20 g grzybów mun kawałek świeżego imbirunatka pietruszkisól, pieprz
Przygotowanie
Bardzo szybkie, smaczne i proste danie. Ni i co, że z gotową mieszanką. Jak ktoś chce, może przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej, ulubionej ryby.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.
Grzyby przygotowujemy zgodnie z recepturą, osączamy i kroimy w paski.
Rybę oczyszczamy z ości, kroimy w większą kostkę, marynujemy w sosie sojowym ( 4 łyżki ) wymieszanym w cukrze palmowym, około 20 min.
Następnie oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym.
W tym samym czasie warzywa podsmażamy na oleju, na dość wysokiej temperaturze. Do warzyw dodajemy makaron, grzyby , posiekany czosnek oraz imbir, sos ostrygowy ( 2 łyżki ) i sojowy, szybko podsmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Podajemy razem ze smażoną rybą.