Chrupiący chłodnik – w sam raz na letnie dni. Jeśli nie dbacie o linię, to można go podać z ugotowanymi, młodymi ziemniakami.

Składniki:
- 350 g świeżych ogórków
- 1 kalarepa
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 2 duże ząbki czosnku
- 800 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Ogórki i kalarepę obrać, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posolić je i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać płyn.
Jogurt doprawić solą i pieprzem (solą ostrożnie, bo soliliśmy warzywa). Dodać cukier i wymieszać. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać. Dołożyć drobno pokrojone koper, czosnek i szczypior. Na koniec wymieszać razem ze startymi warzywami. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.