Składniki:- 0,5 kg wieprzowiny
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3ząbki czosnku
- tymianek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Obieram cebulę i czosnek. Czosnek przeciskam przez praskę. Mięso myję, kroję w plastry nacieram solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wcieram ponadto ocet balsamiczny i 3 łyżki oliwy. Odstawiam na około 30minut.
Marchew obieram, kroję w grube plastry i przekładam do naczynia. Cebulę kroję w piórka i posypuje nim mięso w naczyniu. Podlewam dwoma szklankami wody, Całość wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekam 20minut. Po upływie czasu temperaturę zmniejszam do 180 stopni i piekę jeszcze około 45 minut. Podaje z ryżem z groszkiem
SMACZNEGO!!!