Olej z orzechów laskowych – jest tłoczony na zimno z owoców leszczyny, czyli orzechów laskowych. Można przechowywać go od 6 do 8 miesięcy, ponieważ jest olejem nieschnącym. Zawiera aż 78% kwasu olejowego oraz 14% kwasu linolowego. Poza tym jest bogaty w minerały i białko. Jest stosunkowo odporny na ciepło. Ma złoto-żółty kolor i wyraźnie wyczuwalny orzechowy aromat. Ma delikatny smak. Dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy i obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Spróbuj dodać go do ciasta, które zyska nowy, niepowtarzalny smak. Jest również znakomitym dodatkiem do zimnych sosów do sałatek i surówek, a także do deserów i sałatek owocowych. Olej z orzechów laskowych jest ceniony przez szefów kuchni, więc warto wypróbować go w domowych warunkach.
Składniki:
Ciasto na babeczki:
- 200g mąki pszennej tortowej
- 100g musu z jabłek
- 70g drobnego cukru trzcinowego
- 50g mielonych orzechów laskowych
- 40g oleju laskowego ( z orzechów laskowych)
- 100ml wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Krem:
- 240g śmietanki 30%
- 200g czekolady mlecznej
- 10g posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy
Posypka:
- 20g posiekanych orzechów laskowych
Składniki na 12 sztuk babeczek
Zaczynamy od suchych składników.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i mielone orzechy laskowe.Wszystko mieszamy a następnie do suchych składników dodajemy wodę, mus z jabłek oraz olej z orzechów laskowych. Całość dobrze mieszamy i przekładamy do papilotek gdzieś do 2/3 wysokości. Następnie wypełnione papilotki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 min (do suchego patyczka).
Kiedy babeczki rosną w piekarniku zabieramy się za krem. Do rondelka przelewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszając ogień wsypujemy całą posiekaną czekoladę i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiej masy.