Ciasta drożdżowe należą do najtrudniejszych, wymagają dużej cierpliwości przy wyrabianiu i „ciepłego” otoczenia, ale gdy się udadzą zrekompensują wszystkie trudności. Baba puchowa obok szafranowej i podolskiej stanowi jeden z najbardziej znanych staropolskich wypieków.
Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 250 ml mleka
- 70 g drożdży
- 10 żółtek
- 150 g cukru (nieco ponad 1 szklanka)
- 150 g masła
- kieliszek rumu (ok. 25 ml) lub zapach rumowy
- 150–200 g rodzynek
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Przygotuj rozczyn: Zalej 250 g przesianej mąki wrzącym mlekiem, a gdy wszystko ostygnie dodaj pokruszone drożdże. Postaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ubij żółtka z cukrem do białości. Połącz ze sobą utarte żółtka, resztę mąki ( również przesianej ) oraz rozczyn. Wyrabiaj ciasto, a gdy już odchodzi od ręki dodaj rum, roztopione i schłodzone masło oraz szczyptę soli. Dalej wyrabiaj. Na koniec dosyp rodzynki, umyte, osączone i posypane mąką. Ciasto włóż do formy wysmarowanej masłem, tak żeby napełnić ją do połowy. Formę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie wsadź formę do nagrzanego piekarnika. Tak jak w przypadku innych ciast drożdżowych można sprawdzić czy ciasto już się upiekło wsadzając w nie patyczek. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Babę puchową możesz na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.